24.09.2013

Як в Тернополі GPS запускали або легше вкрасти, аніж зробити самому

Сьогодні інтернет-сервіс пошуку маршрутів громадського транспорту EasyWay є найзручнішим та найякіснішим джерелом інформації про рух громадського транспорту у містах України. Щодня тисячі людей на собі відчувають його переваги; компанія Google довірила нам підтримку громадського транспорту України на своїх картах. Певну зацікавленість у проекті проявляє Держава, зокрема й міська влада Тернополя.

У Тернополі EasyWay було запущено у травні 2012 року, для сайту міської ради було безкоштовно надано віджет-систему сервісу. На цьому вирішив засвітитись і начальник управління транспорту, комунікацій та зв”язку Ігор Мединський, який зібрав круглий стіл та наголошував у ЗМІ, що саме за його активної підтримки проект EasyWay дістався місту. Здавалось, що тут поганого?

Але в світі існують певний тип людей, для яких простіше вкрасти, ніж зробити самому. Так нажаль сталося цього разу. Опісля обіцянок управління транспорту щодо впровадження системи GPS на базі EasyWay раптом випірнув такий собі проект http://detransport.com.ua/. Подивившись цей сайт, пересічний користувач знову може задатись питанням: що тут поганого? Здавалось б нічого. Але якщо придивитись – виявляється, що інформація щодо руху маршрутів, назви та розташування зупинок крадена з EasyWay. Крадена повністю, навіть із збереженням топонімічних помилок!

У травні 2012 ми відмітили три зупинки "Друга міська лікарня", назвавши одну з них "2а міська лікарня". На detransport зупинки розташовані точно в тих же місцях, та навіть названі відповідно

Зелений хвостик у маршрута №6 - це особливості системи наповлення маршрутів EasyWay. А червоний чому виник? Правильно - крадіжка даних. 

За крадіжку відповідає Віталій Васильків, керівник ТОВ “Системний зв”язок”, ця компанія була обрана владою міста для запровадження GPS. Своїми діями він порушив не тільки умови використання сервісу EasyWay, а також ЗУ «Про захист інтелектуальної власності», підставив тернопільську міську владу на чолі із Сергієм Надалом.

Що цікаво, в телефоній розмові п. Васильків крадіжку визнав, але жодних дій для вирішення ганебної для нього ситуації не зробив.

Представники EasyWay вже звернулися до Сергія Надала із офіційним листом, у якому попросили розібратись у ситуації.

Перепост вітається...




comments powered by Disqus
Блог